Почти навсякъде из отечеството ни има обичай да правят (месят) разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници , които се съпровождат с известни разноски. Едни от тия теста, кое как се докарват, а други, и то повечето у младите домакини, заприличват на пити. По тая причина и предвид на предстоящите светли празници, ние ще дадем тука няколко рецепти и за подобни теста, от които при точните съблюдения и изпълнения любителите по вкусът, изяществото и икономията, ще получат отлични тестени , без да разходват огромно количество масло и прочие. Великденска Пасха. Вземете три оки брашно, колкото е възможно да бъде по-прясно, турете го в нощвите, и в това време пригответе тая пропорция от яйца, мляко, масло и мая: на три оки брашно трябва да се турят 15 пресни яйца , 150 драма топено масло и мляко толкова, колкото поеме брашното. Яйцата са турят така преди да се замеси тестото, разбърква се маята с толко мляко и брашно (която да не е повече от 15 драма ...
Ако влизате за пръв път в кухнята, чрез нашите съвети ще можете да учудите и най-специалиста готвача.
Ще се научите да приготвяте обяд, с който ще предизвикате възхищението и на най-претенциозните гости, които остават хладнокръвни и индиферентни и при най-чудесното изпълнение на Моцартовите композиции.
Ще се научите да имате за през цялата седмица пресни ястия, супа, конфитюри по един много прост, ясен и лесен способ. Тука ние няма да се потрудим никак да покажем важността на домашната кухня, и влиянието ѝ върху щастието и върху самото ни здраве.
В тая си статия ще прибавим само, че сношенията ни с кухнята, трябва да са по възможност по-тесни, че на кухнята трябва да се отдаде надлъжната важност, че в нея трябва да царува винаги госпожата или госпожицата, а не коя да е невежа, чужда жена и самозвана готвачка.
С това ние ще отстраним случаите, от които много мъже се възползват, за да се нахранят в гостилниците, като избягват стереотипните ястия, за които домакините, без да са помислили нито една минутка, заповядват да се наготвят.
Ние ще научим нашата домакиня или домакин, да се позанимае повечко с кухнята си, и да посвети повечко от свободното си време в мислене върху готвенето, щото ние и по тая част оставаме твърде назад поради невежество и предразсъдъци, като считаме за унизително честото посещение в кухнята.
Занемарим ли кухнята, занемаряваме здравето си.
Затова прочее ние, преди да захванем систематично да говорим общо върху домашната кухня, нейните принадлежности, и готвенето на ястията, намерихме за добро да привлечем вниманието още веднъж върху значението на тези неща, и да кажем, че длъжни сме, вместо да си натрупваме къщата с разни луксозни багатели, да си наредим добре кухнята откъм всяка една страна и под здравословна точка зрение, сиреч, да гледаме да бъде тя четвъртита, широка и обърната към Слънцето, и по такъв начин да имаме храна добра, здравословна и чиста.
Коментари
Публикуване на коментар