Почти навсякъде из отечеството ни има обичай да правят (месят) разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници , които се съпровождат с известни разноски. Едни от тия теста, кое как се докарват, а други, и то повечето у младите домакини, заприличват на пити. По тая причина и предвид на предстоящите светли празници, ние ще дадем тука няколко рецепти и за подобни теста, от които при точните съблюдения и изпълнения любителите по вкусът, изяществото и икономията, ще получат отлични тестени , без да разходват огромно количество масло и прочие. Великденска Пасха. Вземете три оки брашно, колкото е възможно да бъде по-прясно, турете го в нощвите, и в това време пригответе тая пропорция от яйца, мляко, масло и мая: на три оки брашно трябва да се турят 15 пресни яйца , 150 драма топено масло и мляко толкова, колкото поеме брашното. Яйцата са турят така преди да се замеси тестото, разбърква се маята с толко мляко и брашно (която да не е повече от 15 драма ...
Рецепти за ястия по сезона. Разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници.
Почти навсякъде из отечеството ни има обичай да правят (месят) разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници, които се съпровождат с известни разноски. Едни от тия теста, кое как се докарват, а други, и то повечето у младите домакини, заприличват на пити. По тая причина и предвид на предстоящите светли празници, ние ще дадем тука няколко рецепти и за подобни теста, от които при точните съблюдения и изпълнения любителите по вкусът, изяществото и икономията, ще получат отлични тестени, без да разходват огромно количество масло и прочие.
Великденска Пасха.
Вземете три оки брашно, колкото е възможно да бъде по-прясно, турете го в нощвите, и в това време пригответе тая пропорция от яйца, мляко, масло и мая: на три оки брашно трябва да се турят 15 пресни яйца, 150 драма топено масло и мляко толкова, колкото поеме брашното. Яйцата са турят така преди да се замеси тестото, разбърква се маята с толко мляко и брашно (която да не е повече от 15 драма), като кашица, която разбъркана да не е повече от ½ ока и се остава на топло място да шупни. В това време бързо се разбиват белтъците на 15-те яйца в особен съд, на студено място, догдето станат като сгъстена пяна, която да са отделя на парцали с лъжицата и жълтъците особено, догдето престанат да ги влачат. След това в жълтъците се туря ¼ ока ситно счукана и пресята захар и следва да се бият, догдето се появи ситна пяна отгоре им. Когато всичко това е готово и маята шупнала, то занесете пасхата на топло място по следния начин: влейте най-напред жълтъците в брашното, пръснете ½ ока едри стафиди из брашното, които да бъдат почистени от опашките и умити. След това турете белтъците и маята. Размесете сега леко всичко, колкото да се разбърка и помощницата ви (която е необходима в тоя случай, понеже пасхата трябва да се меси бързо с двете ръце) да започне да ви налива топло мляко, догдето размесите всичкото брашно. Тестото, колкото е възможно, да е по рядко. Тогава тестото се разбива добре с две ръце, догдето не остане нито една бучица, а да има равномерна мякост и нежност, и тогава тикнете в едната страна на нощвите тестото, а от другата помощницата да ви налива по-малко топло масло, догдето си свърши дозата 150 драма.
Сега вече пасхите са готови,
които скрийте на топло място, и ги оставете да се надигнат от 17 до 20 %. Подир 2-2 ½ часа пасхите ще са се дигнали доста и вие започнете да ги туряте в приготвените за тях съдове като: тенджери 10 см. в диаметър, високи, колкото е възможно повече, във форми тенекиени, в разни други съдове, само да бъдат високи. Тестото туряйте, без да го месите. Намажете ръцете си с масло, откъсвайте приблизително тесто, което да покрива ¼ от съда. След като наредите тестото в съдовете, оставете го на топло около и по машината, на която готвим, на разни скари и барбекюта по слаб огън, догдето напълнят съдовете, и тогава без да ги тръскате, намажете ги осторожно с перо с разбит немного жълтък и ги занесете на фурната да се опекат внимателно.
Щом се извадят пасхите от фурната, веднага трябва да бъдат изпразнени от съдовете, и поставени вертикално на меко и чисто да изстинат. Направени по тоя начин пасхи достигат височина до ¾ и 1 аршин, а и повече, ако съдът благоприятства.
По тоя начин вие ще имате високи, красиви и вкусни пасхи, които ще се държат 2-3 дена умерено меки.
Коментари
Публикуване на коментар