Пропускане към основното съдържание

Рецепти за ястия по сезона. Разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници.

 Почти навсякъде из отечеството ни има обичай да правят (месят) разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници , които се съпровождат с известни разноски. Едни от тия теста, кое как се докарват, а други, и то повечето у младите домакини, заприличват на пити. По тая причина и предвид на предстоящите светли празници, ние ще дадем тука няколко рецепти и за подобни теста, от които при точните съблюдения и изпълнения любителите по вкусът, изяществото и икономията, ще получат отлични тестени , без да разходват огромно количество масло и прочие. Великденска Пасха. Вземете три оки брашно, колкото е възможно да бъде по-прясно, турете го в нощвите, и в това време пригответе тая пропорция от яйца, мляко, масло и мая: на три оки брашно трябва да се турят 15 пресни яйца , 150 драма топено масло и мляко толкова, колкото поеме брашното. Яйцата са турят така преди да се замеси тестото, разбърква се маята с толко мляко и брашно (която да не е повече от 15 драма ...

Рецепти за ястия по сезона. Разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници.

 Почти навсякъде из отечеството ни има обичай да правят (месят) разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници, които се съпровождат с известни разноски. Едни от тия теста, кое как се докарват, а други, и то повечето у младите домакини, заприличват на пити. По тая причина и предвид на предстоящите светли празници, ние ще дадем тука няколко рецепти и за подобни теста, от които при точните съблюдения и изпълнения любителите по вкусът, изяществото и икономията, ще получат отлични тестени, без да разходват огромно количество масло и прочие.

Да ти приличаме на арменския поп? Почти навсякъде из отечеството ни има обичай да правят (месят) разни гевреци, краваи, кифли, козунаци и други подобни за Великденските празници, които се съпровождат с известни разноски. Едни от тия теста, кое как се докарват, а други, и то повечето у младите домакини, заприличват на пити. По тая причина и предвид на предстоящите светли празници, ние ще дадем тука няколко рецепти.

Великденска Пасха.

Вземете три оки брашно, колкото е възможно да бъде по-прясно, турете го в нощвите, и в това време пригответе тая пропорция от яйца, мляко, масло и мая: на три оки брашно трябва да се турят 15 пресни яйца, 150 драма топено масло и мляко толкова, колкото поеме брашното. Яйцата са турят така преди да се замеси тестото, разбърква се маята с толко мляко и брашно (която да не е повече от 15 драма), като кашица, която разбъркана да не е повече от ½ ока и се остава на топло място да шупни. В това време бързо се разбиват белтъците на 15-те яйца в особен съд, на студено място, догдето станат като сгъстена пяна, която да са отделя на парцали с лъжицата и жълтъците особено, догдето престанат да ги влачат. След това в жълтъците се туря ¼ ока ситно счукана и пресята захар и следва да се бият, догдето се появи ситна пяна отгоре им. Когато всичко това е готово и маята шупнала, то занесете пасхата на топло място по следния начин: влейте най-напред жълтъците в брашното, пръснете ½ ока едри стафиди из брашното, които да бъдат почистени от опашките и умити. След това турете белтъците и маята. Размесете сега леко всичко, колкото да се разбърка и помощницата ви (която е необходима в тоя случай, понеже пасхата трябва да се меси бързо с двете ръце) да започне да ви налива топло мляко, догдето размесите всичкото брашно. Тестото, колкото е възможно, да е по рядко. Тогава тестото се разбива добре с две ръце, догдето не остане нито една бучица, а да има равномерна мякост и нежност, и тогава тикнете в едната страна на нощвите тестото, а от другата помощницата да ви налива по-малко топло масло, догдето си свърши дозата 150 драма.

Вземете три оки брашно, колкото е възможно да бъде по-прясно, турете го в нощвите, и в това време пригответе тая пропорция от яйца, мляко, масло и мая: на три оки брашно трябва да се турят 15 пресни яйца, 150 драма топено масло и мляко толкова, колкото поеме брашното. Яйцата са турят така преди да се замеси тестото, разбърква се маята с толко мляко и брашно (която да не е повече от 15 драма), като кашица, която разбъркана да не е повече от ½ ока и се остава на топло място да шупни. В това време бързо се разбиват белтъците на 15-те яйца в особен съд, на студено място, догдето станат като сгъстена пяна, която да са отделя на парцали с лъжицата и жълтъците особено, догдето престанат да ги влачат. След това в жълтъците се туря ¼ ока ситно счукана и пресята захар и следва да се бият, догдето се появи ситна пяна отгоре им. Когато всичко това е готово и маята шупнала, то занесете пасхата на топло място по следния начин: влейте най-напред жълтъците в брашното, пръснете ½ ока едри стафиди из брашното, които да бъдат почистени от опашките и умити. След това турете белтъците и маята. Размесете сега леко всичко, колкото да се разбърка и помощницата ви (която е необходима в тоя случай, понеже пасхата трябва да се меси бързо с двете ръце) да започне да ви налива топло мляко, догдето размесите всичкото брашно. Тестото, колкото е възможно, да е по рядко. Тогава тестото се разбива добре с две ръце, догдето не остане нито една бучица, а да има равномерна мякост и нежност, и тогава тикнете в едната страна на нощвите тестото, а от другата помощницата да ви налива по-малко топло масло, догдето си свърши дозата 150 драма.

Сега вече пасхите са готови,

които скрийте на топло място, и ги оставете да се надигнат от 17 до 20 %. Подир 2-2 ½ часа пасхите ще са се дигнали доста и вие започнете да ги туряте в приготвените за тях съдове като: тенджери 10 см. в диаметър, високи, колкото е възможно повече, във форми тенекиени, в разни други съдове, само да бъдат високи. Тестото туряйте, без да го месите. Намажете ръцете си с масло, откъсвайте приблизително тесто, което да покрива ¼  от съда. След като наредите тестото в съдовете, оставете го на топло около и по машината, на която готвим, на разни скари и барбекюта по слаб огън, догдето напълнят съдовете, и тогава без да ги тръскате, намажете ги осторожно с перо с разбит немного жълтък и ги занесете на фурната да се опекат внимателно.
Щом се извадят пасхите от фурната, веднага трябва да бъдат изпразнени от съдовете, и поставени вертикално на меко и чисто да изстинат. Направени по тоя начин пасхи достигат височина до ¾  и 1 аршин, а и повече, ако съдът благоприятства.

По тоя начин вие ще имате високи, красиви и вкусни пасхи, които ще се държат 2-3 дена умерено меки.

По тоя начин вие ще имате високи, красиви и вкусни пасхи, които ще се държат 2-3 дена умерено меки.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Някакви дребни работи и трици. В основата на ръкоделието и тропоската.

  Традицията повелява , когато се започне нещо ново, да се обажда по кое направление ще се върви, какво ще се защитава и какво ще се бичува. С други думи, излага се програмата. Планът. Традициите на са това, което бяха. Нямам план, но се справям "fuckin great", дето се вика, и дето не се вика. Както вече писах, с моите приятели от КАДИКОМ - счетоводно & юридическо дружество, заформихме един клубЪ . Ядем, пием и пеем. Криминалета четем и плетем. Музиката свири. По световната Земя вървим, киберсигурност рушим. Ако никога не сте хващали в ръце игла и ножици, и не знаете да правите шевици, тук е мястото, където научно и систематично ще захванете правилата за шиенето и кроенето. Ще се научите да си вадите "теркове", което ще рече образец , модел, калъп, пример. Ще се снабдите със специални познания по управление , наглеждане, шиене и тропосване. Ще придобиете естетичност, нежност и добри обноски. Преди да започна да разправям обаче, трябва да отбележа, че какво...

Някои класики са вечни. Традициите - не са.

  Може да съм ретро, ама съм модерно ретро. Нищо не е черно и бяло. Винаги има нюанси. Ако не знаеш какво да кажеш, кажи го на френски. Ако искаш лимонада - купи лимони! Едно, две, три - изчакай да заври. После посоли. Внимавай и мисли! Най-обичам боба, леба и да уеба. Ретро и винтидж класика. Моят блог е моята крепост. Тук ще ядем, ще пием и ще пеем песни юнашки, хайдушки. Песни за вехти войводи. Криминалета ще четем. Шпионски интриги ще плетем. Музиката ще свири. Дигитална култура ще градим, киберсигурност ще рушим. По световната Земя ще вървим. Кога, как и защо? Не питай, не знаем! Дигитална ретро визия искаш и ти? Добре, на моите приятели се обади . Повече тук цъкни и разбери . Или им пиши ! Името им е КАДИКОМ . Те са българска компания, специализирана в широк спектър от услуги, включително счетоводство, управление на човешки ресурси, правни услуги, маркетинг, информационни технологии и др. Компанията активно се занимава с разработване на нови технологии и решения, като целта...

Домашната медицина. За частите и хигиената.

 Под редакцията на Доктора. Домашната медицина съставлява една от главните части на всяко домакинство. Знанието ѝ се налага за всеки един член на човеколюбието, чедо люби ето и съпружеската обич . Тя се състои в изцеляването с обикновени лекове на някои леки болести или пък в надпреварването и отдаването на бърза помощ на боледуващите от тежка болест, догдето пристигне доктора . Разбира се , ние нямаме за цел да преподаваме физиология, патология или терапевтика, нито да дадем някои понятия, полезни за практическия живот. Желаем обаче, щото нашите млади читатели да се отличават по туй от невежите баби, които се наемат да изцеряват болести чрез баяния, врачувания и подобни глупави средства . Нужно е да се знаят домашната медицина собствено и домашната медицина - фармакология. Вярно е, че сведения за най-драгоценното благо на човека - неговото здраве, и за съхранението му, много малко са разпространени в обществото. От друга страна е вярно, че в по-образованата част на последното...